torstai 15. syyskuuta 2016

La Bénichon et autres choses

Hellou!

Heti alkuun mun on pakko mainita, että oon oppinut uuden sanan! "truc" = asia, juttu (ja vaikka mitä muuta). Jossain kohtaa se tuli vastaan, kun luin jotain tekstiä ja tietysti sitten selvitin mitä se meinaa. Ja kun sitten olin selvittänyt tän sanan tarkotuksen niin oon kyllä huomannu, että sitä käytetään ihan toooosi paljon! (Ei oo kyllä tullu koskaan Suomessa ranskaa opiskellessa vastaan...)
Tänään vihdoin alko täällä ilma viiletä ja aamulla oli jopa niin kylmä ettei pärjänny pelkällä t-paidalla. Oon kyllä oikeesti ilonen siitä, että hellekelit loppu, kun koulussa on helteellä ihan superkuuma.

Taisin tänne kirjottaa edellisen kerran viime keskiviikkona (?). No sen jälkeen on taas ehtiny tapahtua vaikka mitä! Mm. mun puhelin kuoli ja heräs eloon ja kuoli uudestaan ja sitten taas heräs uudestaan... Akussa taitaa olla jotain ongelmia, kun ei kestä (jos puhelin on käytössä) kun 4 tuntia... Joka ilta siis jännään, että toivottavasti akku kestää aamuun, että herätys toimii... ( ei oo laturi paikkaa huoneessa silleen, että voisin pitää yön laturissa) Sen jälkeen, kun puhelin oli kuollut ja herännyt eloon ekan kerran, laitoin seuraavaks päiväks herätyksen ja arvatkaapas herättikö! No ei, kun puhelin oli sammunut! Onneks heräsin luonnostaan siinä puol 8 ( siis onko toi mahdollista?!) ja ehdin bussiin ja kouluun ajoissa. Mama oli meinaan lähtenyt lenkille, eikä olis ollut mua herättämässä... No, kyseisen aamun jälkeen ollaan sovittu, että se herättää, jos puhelin ei... Tosiaan puhelin toivottavasti pääsee sinne Suomeen korjaukseen, kun maksaa täällä aika paljon... 

Viime perjantaina meillä oli pullantuoksuinen koti! Lehdessä oli torstaina juttu Suomesta ja mm. korvapuusti oli mainittu! Hostit sitten ehdotti, että jos tekisin joku kerta... Ajattelin, että mikäs siinä viivyttelemään, kunhan saa kaikki ainekset ni heti hommiin. Perjantaina heti koulun jälkeen aloin leipomaan. Aika oli vähän rajallinen, koska illalla oli ohjelmassaa kyläilyä (tein siis bostonin tuliaiseks). Tuli siis sen verran kiire, että taikinan kohotus jäi "vähän" niinku vajaaks... Niin ja kardemummaa oli kotona vaan kokonaisena elikkäs siis... Niin ja mun host-isä ei tiennyt, että kotona on mortteli, joten ehdotti, että murskaisin kardemumman siemenet pippurimyllyllä... Mikä loistava idea! Kun mama sitten saapu kotiin se vähän ihmetteli sitä pippurimyllyn käyttöä ja kyseli miks en käyttänyt morttelia... No mut "C'est une spécialité finlandaise!" sillee voi aina sanoo. 😉 No kaikesta huolimatta boston tuli syötyä ihan kokonaan ja sitä jopa kehuttiin! (enkä usko, että pelkästään kohteliaisuudesta...) Bostonin lisäks tosiaan tein niitä kuuluisia korvapuusteja ja voisilmäpullia (jotka on aika herkkua avec nutella et peanutbutter 😋😋)
Kyllä se boston kohottamattakin onnistu. On muuten mun ihka ensimmäinen boston ikinä!

Voisilmäpullia ja korvapuusteja...

Ja asiaan... Perjantai-iltana tosiaan mentiin yhden tuttavaperheen luo perinteiseen ulkoilmaleffaan. Olin tosiaan jo käynyt aiemmin perheen luona ja siellä on yks tyttö, joka on mun rinnakkaisluokalla. Leffaa tuli kattoon mun ja maman lisäks perhe meidän naapurista ja pari muuta perhettä. Tosi mukava ja sekalainen porukka! Ohjelmassa oli ensin syömistä (ihan järjettömän hyviä täytteitä, joita sai ahtaa tortilloihin) ja sen jälkeen alettiin kattoon leffaa. Ilma oli just täydellinen, kun päivällä oli ollut kuuma niin illalla alkoi olla jo sellanen mukava ilma. Ja koska oli ilta niin oli sellanen ihanan pimee ja siinä sitten katottiin leffaa ja välillä syötiin vähän jälkkäriä ja sit taas leffaa. Pakko sanoo, että oli kyllä aika jees!
Leffateatteri tähtitaivaan alla! 

Lauantaina oli pelipäivä! Aamulla päätin kerätä energiaa ja söin pullaa😌😌  peli oli siis vika harkkapeli ja vastassa SC Langenthal. Tällä kertaa porukkaa aika vähän paikalla ja peliaikaa kerty ihan kivasti. Oli ihan huippua pelata, eikä mulle tullu sellatteita isoja... virheitä lainkaan! Peli etenikin tilanteessa 0-0 erätauolle ja toiselle, mutta kolmannen erän loppupuolella vastustaja teki maalin... No, revanssi sit tulevana Sunnuntaina, kun sarja alkaa kotipelillä samaa joukkuetta vastaa! Täällä muuten on ihan normaalia syödä pari suklaapatukkaa ja cokista ennen peliä ja erätauoilla ja jälkeen. Itekkin taisin vähän suklaata syödä, ihan vaa että sulautuisin osaks tiimiä... Vai miten se olikaan...
#20 vauhdissa

Saan oikeesti riistettyä noita kiekkoja, mutta jotenki hukkaan ne heti, kun saan sen itelle...

Sunnuntaina koitti Bénichon, joka on siis Fribourgin kantonin eräänlainen sadokorjuujuhla. Tarkotuksena siis syödä hyvin ja vietetään usein aikaa sukulaisten kanssa. Mun päivä alkoi kivasti hillocroisantilla (nutella oli -taas- loppu), perinteisellä tuorepuurolla, niin, ja suklaalla... Sitten lähettiinkin pian aamupalan jälkeen mummolaan. Siellä seurana oli siis mummo ja pappa ja mun
toinen mummo tuli kans sinne veljensä kanssa ja sen lisäks sedät ja tädit. "Serkkuja" ei mulla oo kun  kaks  ja niitä en oo viä nähnyt.
Ruokaa ootellessa...

Ja ruokana siis oli:
Ensin sahramileipää, jonka päällä oli tietysti paksusti voita ja moutard de Bénichon.
"kaali" -keitto+leipä & punaviini ( jota siis voi juoda yli 16v. ) maistoin ja pakko myöntää, että en taida olla punaviini-ihmisiä.
Pääruokana (perinteinen) kinkku- , makkara- ja pekoni(?)viipaleet, peruna ja kasvishöystö.
Toinen pääruoka oli karitsanribsit, perunamuusi ja makeet päärynät.
Jälkkäriks mummon tekemä jäädyke ( taivaallista!) ja double créme&marengit.
Tän jälkeen siirryttiin pihalle ja pyötään kannettiin viinirypäleitä ja pikkumakeita (keksejä yms.)
Siinä sitten pelailtiin mm. UNO junioria... Ja mun toinen mummo, sen veli ja mun setä ja sen naisystävä pelas samaa korttipeliä 4h putkeen!! Onnistuin muuten voittaan UNO:ssa yhellä (alottavalla) vuorolla!😏😎😎 Oon siitä aika ylpee...
Ja lopuks viä syötiin leipää ja kinkkua ja makkaraa ja lisää viinirypäleitä ja keksejä ja sellasta... Illalla sitten sai lähtee kotiin massu täynnä... Mut oli kyllä oikein mukava päivä! (p.s. mun host-isällä oli myös synttärit, mut se ei ollut maisemissa, kun se lähti lauantaina viikoks pyöräileen.)
Pelailua Evan, Maman ja tädin ja sedän kanssa

Tällä viikolla taas koulua ja läksyjä, jotka ei kuitnkaan oo vieny ihan niin paljon aikaa, koska mulla oli mm. tiistaina kolmen tunnin hypäri, koska ope ei ollut paikalla. Noi  hypärit muutenki on ihan loistoaikas tehdä läksyjä niin jää illalla vähän vapaatakin. Muuten mun viikko on ollut ihan jees, oon yrittäny tunkee uusien ihmisten kanssa syömään ja jutellu siinä samassa uusien ihmisten kanssa... Kannattavaa, koska ainaki yks tyttö tarjoutu tulee mun seuraks kaupungille kunhan vaan saadaan sovittua sopiva päivä! Lisäks juttelin yhden tytön kanssa, joka on lähdössä ens vuonna vaihtoon.
Peukku sille, että kaikki on aika jees!  (Knoppitietona : etukamera näyttää kuvaa ottaessa peilikuvan, mutta tallentaa kuvan käännettynä. )  

Negisjuttuina taidan tähän loppuun todeta, että mun kurkku oli tossa eilen ihan semisti kipee ja ainaki turvonnu sillee, ettei ollu kivaa. Ja lisäks täälläkin alkaa huomaan, että syksy tulee, kun aamulla ei oo viä kovin valosaa, kun herää ja herääminen ei siis oo enää niin helppoo. Eipä tässä sitten oikeen muuta, mulla kaikki ihan jees, toivottavasti teilläkin!

À tout à l'heure!
2 kommenttia:

  1. Hyvin näyttää leivonnaiset onnistuneen. Ja muutenkin tuntuu menevän mukavasti. Tsemppiä jatkoon!
    T. Äiti

    VastaaPoista

Rohkeasti vaan kommentteja kehiin!